Uvod   Bibliografija   Dela   Izložba   Kritike   Knjiga gostov   Kontakt   

Dela
»Dovolj mi je zadoščenje, ki ga dobim, ko mi kdo od bralcev reče, da mu je knjiga dala misliti.« - Ladislav Črnologar

Razstreljeni Bog Razstreljeni Bog
Črnologarjevo četrto izdano delo, ki je izšlo leta 1989 pri Književni zadrugi Jesenice. Njen izid je s spremno besedo opremil Edo Torkar, ki je zapisal, da Črnologar slovi kot preprost "ljudski" pisatelj, vendar pa s preprostostjo in ljudskostjo njegovega pisanja, vendarle ni vse tako preprosto, kot je morda videti na prvi pogled. Razstreljeni bog je sicer še zmeraj napisan v tradicionalnem, vsakomur razumljivem jeziku, a v že kar modernistični pripovedni tehniki.
Razstreljeni bog je več kot zgolj razburljiva pripoved, težišče povesti je v iskanju porušenega ravnotežja med človekom in družbo, človekom in naravo, človekom in človekom. Črnologar je v tem delu prikazal vojne in povojne travme, ki še desetletja pozneje usodno zaznamujejo in opredeljujejo ljudi. Resnični dogodki so bili piscu le kot oporna točka, kot temelj, na katerem gradi svoj umetniški svet
Zunanja zgradba tega dela je sestavljena iz več kratkih esejev, ki se med seboj izmenjujejo glede na čas dogajanja. Sedanjost se izmenjuje s časom pred vojno ali tik po njej. Tako bi tudi žanrsko delo lahko opredelili kot vojno pripovedništvo in predvsem pripovedništvo po 2. svetovni vojni.

Knjigo »Razstreljeni Bog« si je ogledalo 3466 obiskovalcev.DOLGA PRIPOVEDNA PROZA (ROMANI, OZ. POVESTI)

Tri domače povesti:
Pot v življenje

Prvo daljše objavljeno Črnologarjevo delo je povest Pot v življenje, ki je izhajala v tedniku Kmečki glas. Vzbudila je posebno pozornost in bila objavljena kot podlistek tednika. Kasneje je izšla v Kmečki knjižni zbirki, v knjigi Tri domače povesti.

Na gredi
Črnologarjev literarni prvenec, povest z naslovom Na gredi, ki je leta 1980 izšla pri založbi ČZP Kmečki glas, so bralci lepo sprejeli, saj je bila razprodana že dva dni po izidu!

 
Na drugem bregu
Na Drugem bregu je drugo samostojno knjižno delo pisatelja Ladislava Črnologarja, ki je izšlo pri založbi ČZP Kmečki glas leta 1980. V njem se loteva odnosa med vasjo in mestom, med kmetovanjem in delom v tovarni.

Triinosemdeset stopnic
Pri založbi Kmečki glas je leta 1987 izšel tretji roman oz. povest Ladislava Črnologarja. Gre za dinamično, silovito fabulo, polno presenetljivih zasukov in zapletov. Zgodba o veliki življenjski energiji, podjetnosti in uporniškem duhu. Napet in obenem poučen roman.

 
Tehnološki presežek, rdečelasa lisica in še kaj
Književna zadruga Jesenice je po kratki povesti Razstreljeni bog izdala še naslednje Črnolgarjevo delo, in sicer roman Tehnolški presežek, rdeča lisica in še kaj.

Sabotaža
Leta 1991 je v samozaložbi izšla povest Sabotaža. V tej knjigi se Črnologar loteva malo drugačne teme kot v prejšnjih, namreč kriminala in časa, ko je pravni red resno ogrožen, pa tudi vrednote, ki so od nekdaj krojile medčloveške odnose.

 
Voluharji
Mnogi akcijski (npr. vohunski) romani vsebujejo epizode, ki se odvijajo nekje v gozdovih, na mejah alpskih državic, težišče zgodbe pa je navadno velemesto. Avtor je to razmerje obrnil. Zgodba se odvija v času vojne za Slovenijo.

Utripajoča svetloba
V tej knjigi se Črnologar loteva drugačne teme kot v prejšnjih, namreč mladostnikovega iskanja; predvsem samega sebe, svojega stvarnika, ljubezni in predvsem smisla življenja.

 
Skrivnosti logarjeve doline
Povest je podobno kot Voluharji žanrsko opredeljena kot kriminalna povest, delno tudi vohunska. Osnova za zgodbo je kriminalno in obenem vohunsko dejanje, prodaja industrijskih dognanj preko meje. Seveda vse dogajanje poteka na deželi, celo v osamljenem obmejnem hribovskem okolju, ki je Črnologarju dobro poznano. Zato ne manjka elementov idiličnega kmečkega življenja.

Sla po strahu
Sla po strahu je Črnologarjeva do sedaj zadnja izdana povest, ki je izšla leta 1995, tako kot vsa njegova zadnja dela v samozaložbi. V tej knjigi je tema kriza socialističnega sistema, industrijske revolucije, konflikt tovarna-kmet in z njimi usode ljudi.

 RADIJSKE IGRE

Ladislav Črnologar je do sedaj napisal tri radijske igre: Saloma, Razstreljeni bog in Kralj džungle. S prvima dvema je takoj uspel. Medtem ko je bila prva napisana za radijski medij, je drugo prelil iz svoje že pred leti napisane povesti z istim naslovom.

Saloma 1994
Za radijsko igro Saloma je prejel nagrado radijskega odra Trst. Poslal jo je namreč na radijski natečaj ob njihovi petdesetletnici. Delo je prejelo prvo nagrado, izvedli so ga na odru Stalnega slovenskega gledališča v Trstu. Avtor v pogovoru z Leo Mencinger omenja, da je bila izvedba zanj presenečenje. Pripravili so namreč študijsko izvedbo na gledališkem odru Gregorja Tozona.
ZBIRKE PREGOVOROV, MISLI, IZREKOV, AFORIZMOV, NASVETOV, PRAVIL IN RAZMIŠLJANJ

Ladislav Črnologar je zbral in izdal več knjižic, v katerih je zbral pregovore, misli, izreke, aforizme, nasvete in pravila. Štiri manjše knjižice ( razporejene so glede na časovno zaporedje izdajanja ) je naslovil:
 • Iz knjig in knjige knjig
 • Spoznati sebe
 • Šola življenja (ali X-terra)
 • Zgoščene misli od tu in tam
 • Mala šola življenja
 • Peta od knjižic, to je Mala šola življenja, po zunanjosti odstopa od drugih štirih. Mala šola življenja je izšla v zelo majhni izdaji. Meri le 5x7 cm in ima triinšestdeset strani.  ESEJI, NOVELE IN ČRTICE

  K eseju, noveli in črtici bi uvrstili lahko dvoje Črnologarjevih del. To sta miniaturka Mrvice življenja, izdana leta 1998, in knjiga z naslovom:

  Igra življenja
  Igra življenja s podnaslovom Črtice, izdana leta 1991. V tem delu so zbrane ne samo črtice, ampak tudi novele in eseji dveh avtorjev. V prvem delu je avtor Črnologar, v drugem Tomaž Iskra. Naslovi Črnologarjevih črtic, esejev in novel v zbirki Igra življenja: Igra življenja, Popolna zavest ne omama, V puščavi, Kanja, Gradbeno dovoljenje, Esej o rožnati vlačugi, Na grobu.  KUHARSKI RECEPTI

  Recepti babice, ene župnikove kuharice je majhna knjižica, brez trdih platnic, velikosti 5x7 cm, z dvainšestdesetimi stranmi. V knjižici najdete zanimiv vpogled v slovensko kuhinjo izpred 100 in tudi več letih. Jedi imajo poleg navodilo za pripravo ali kuharski recept, napisan v starejšem slovenskem jeziku.


  pomik na vrh strani

  Izvedba: © Intella, 2001-2018. Vse pravice pridržane.